Hoe mijn ochtendrituelen helpen met mijn hersenletsel

De afgelopen 55 dagen heb ik nieuwe dingen toegevoegd aan mijn ochtenden. Voor structuur, voor meer rust in mijn hoofd, voor een soepeler lijf, voor een betere 'mind-body' verbinding. Wat ik heb gedaan, wat het me heeft gebracht en of jij er misschien ook iets aan hebt vind je in deze blog.

Sinds ik hersenletsel heb worstel ik behoorlijk met mijn ochtenden. Voor mijn verkeersongeval had ik geen slaapproblemen behalve dat ik toen al niet zo’n ochtendpersoon was. Ik was erg goed in uitslapen maar kon ook heel goed mijn bed uitkomen als ik wat van plan was die dag of verplichtingen had. Tegenwoordig word ik eigenlijk nooit meer echt uitgerust wakker en vaak voel ik mijn hoofdpijn al. Mijn lijf en nek zijn stram. Het kost dus best wat overredingskracht om op te staan. Zeker als je dagen hebt die je vooral zelf moet structureren. Als ik bijvoorbeeld als hoofdtaak van de dag boodschappen doen heb dan is het erg verleidelijk om me nog een keer om te draaien in bed. Niet omdat het zo lekker ligt (nou ja soms ook wel natuurlijk) maar omdat ik me gewoon meestal best wel verrot voel als ik wakker word. Er zijn zeker dagen dat het niet lukt maar gelukkig zit mijn ritme er behoorlijk goed in waardoor ik zo’n 70% van de tijd tussen 7:30 en 8:00 opsta. Daar ben ik al ontzettend blij mee. Tegelijkertijd ga ik in de ochtend ontzettend traag (doordat ik me niet fantastisch voel). Heb ik een afspraak waardoor ik moet opschieten dan zit er nog best een goed tempo in maar stort ik meestal begin van de middag in qua energie. Tegelijkertijd voelt het ook heel onvoldaan om pas rond 12 uur aan je dag te beginnen terwijl je alleen nog maar hebt gedoucht, ontbeten en een paar kleine oefeningen gedaan hebt. Dat wilde ik dus graag veranderen.

De verandering

Allereerst ben ik het boek Miracle Morning gaan lezen. Een vreselijk Amerikaans boek waar je tussen alle superlatieven door moet lezen (ik had een digitale versie van een paar euro, ik zou er zeker geen 20 euro bij de boekhandel aan uitgeven). Hier haalde ik wat inspiratie uit en langzaam ben ik dingen gaan toevoegen aan mijn ochtend. Daarnaast kwamen er nog wat tips links en rechts voorbij die me ook wel nuttig leken. Over een periode van een maand ben ik iedere keer wat dingen gaan toevoegen. De afgelopen 50 dagen heb ik mijn ‘nieuwe‘ ochtendroutine aangehouden. Het doel was vooral om te kijken of ik er profijt van heb en of ik me er beter door voel gedurende de dag. Ik wilde het een maand volledig doen en dan aan het einde van die maand bedenken of ik er echt iets aan heb. Veel van de dingen die ik heb toegevoegd merk je namelijk pas wat van als je het wat langer volhoud. Op sommige dagen dacht ik dan ook: einde van de maand gooi ik dit onderdeel eruit. Om de dagen erna er weer heel blij mee te zijn. Belangrijk om te realiseren is dat ik niet werk en dat ik dit echt zie als onderdeel van mijn dagen. Vroeger kon ik dat nog weleens zien als dat ik nog ‘niets’ had gedaan, terwijl ik in werkelijkheid al oefeningen had gedaan en mijn (zoals ze dat zo mooi noemen) ‘persoonlijke verzorging’ en ontbijt. Ik vond dan dat ik daarna pas mijn dag begon maar er zijn genoeg dagen geweest dat ik daar dan alweer van moest bijkomen voordat ik wat anders kon gaan doen. Tegenwoordig zie ik dit niet meer als ‘niets’ doen maar kan ik oprecht blij zijn als op een slechte dag mijn ochtendritueel misschien het enige is wat ik doe op een dag (het kost me dan de hele dag). Dat heb ik dan toch maar mooi gedaan! Hoe ziet dat ochtendritueel eruit? Ik zal het per onderdeel omschrijven.


Wekker en Water

Sinds een aantal weken heb ik een Philips Wake-up Light. Mijn telefoon is al verplaatst van de slaapkamer naar de woonkamer. Daar gaat het alarm af zodat ik uit mijn bed moet en naar de kamer ernaast moet lopen om deze uit te zetten. Ik denk dat dat al wel genoeg zegt over hoe makkelijk ik uit bed kom haha! Ook deze strategie begon lastiger te worden omdat ik steeds vaker het geluid van de wekker mee nam in mijn dromen en weer in slaap viel. De wake-up light helpt mij om echt wakker te worden en vooral om wat rustiger wakker te worden. Het maakt dat de dag wat relaxter begint, in tegenstelling tot je rot schrikken van de wekker. Mijn telefoon ligt trouwens nog steeds in de woonkamer zodat ik wel mijn bed uit moet. Als ik in de woonkamer ben is het eerste wat ik doe een groot glas water drinken. De hersenen hebben al last van heel lichte dehydratie en na het slapen doe je je hersenen dan dus ook een groot plezier met water. Ik neem dan ook mijn pre/probiotica in om mijn darmen te ondersteunen.


Yoga

Heel lang kon ik geen yoga doen zonder een vermeerdering van klachten te krijgen. Er waren bepaalde houdingen die in combinatie met de problemen in mijn nek en bovenrug zorgde voor meer overprikkeling en hoofdpijn. Pilates ging (en gaat) wel goed dus dat doe ik al heel lang eenmaal per week. Na Cognitive FX en ondertussen al meerdere jaren bij de osteopaat had ik het idee dat yoga nu wel weer zou kunnen. Ik ben er vooral mee gestart om te kijken of ik de spierspanning en vecht/vlucht reactie er misschien iets mee zou kunnen verminderen maar ook zeker om mijn hoofd wat rustiger te maken qua gedachtes. Of dit effect er ook is weet je natuurlijk pas na een tijd het beoefenen dus ik heb me ingeschreven voor de 30-dagen yoga serie van Yoga with Adriene op YouTube (klik hier voor de link naar haar YouTube kanaal mocht je ook interesse hebben). Dit met de intentie om het een maand lang iedere ochtend te doen. Ik heb het 1 dag overgeslagen maar verder iedere dag gedaan (ben ik dus behoorlijk trots op haha). Ik moet zeggen dat ik het erg prettig vind. Je begint je dag met een focus op je lijf en jezelf, wat een stuk prettiger voelt dan aan je ochtend beginnen in een soort actie stand. Het is ook fijn om even bewust te voelen hoe het ervoor staat met het lijf voor die dag. Doordat ik het iedere dag doe voel ik beter of ik strammer/duizeliger/vermoeider ben dan gemiddeld en of ik dus misschien wat rustiger aan moet doen die dag. Ik merk dat ik hierdoor met een kalmer hoofd aan de dag begin zonder loom te worden want ondanks dat het niet voelt als ‘actie’ zet je je lijf natuurlijk wel aan het werk. Verder vind ik Adriene een prettige lerares met humor en een prima te hakken geitenwollen sokken gehalte ;-) Ik heb gemerkt dat ik me gedurende de dag ook een stuk rustiger voel en ik merk dat ik minder razende gedachtes heb. Het is best een pittige maand geweest met wat ontwikkelingen die emotioneel lastig waren maar ik merkte dat ik er rustig onder bleef zonder afgestompt te zijn of (mentaal) in een stress reactie te schieten.

In die zin heeft het dus een positieve invloed op mijn mentale welzijn en de mentale vecht/vlucht reactie. Lichamelijk gezien merk ik geen verschil; de spierspanning blijft helaas. Maar de mentale voordelen zijn voor mij groot genoeg om ermee door te blijven gaan. Ik zal dus zo’n 20-30 minuten yoga per dag blijven doen.


Bodyscan/Mindfulness

Eigenlijk komt mindfulness in alle adviezen terug, zowel in boeken als bij de revalidatie. In eerste instantie begon ik mijn ochtenden na mijn glas water met een bodyscan van 5 minuten en de volgende twee punten om daarna mijn yoga te doen. Ik merkte alleen dat als ik rustig in mijn stoel zat ik me daarna echt tot de yoga moest zetten. Ondertussen zat ik wel erg lekker, kreeg ik al honger en had ik niet zo’n zin om weer op te staan (met uitstellen als gevolg). Daarom heb ik het nu omgeruild en begin ik met de yoga. Ik heb voor nu de bodyscan/mindfulness oefening laten vallen en ik doe deze alleen doe als ik er behoefte aan heb.


Dankbaarheidsboekje

Ook dit is een bekende tip om je positiever te voelen. Schrijf een aantal dingen op waar je dankbaar voor bent (ik schrijf er meestal drie op). Dit zijn bij mij vaak heel kleine dingen, maar ik heb al eerder gemerkt dat dit wel verschil maakt. Even stil staan bij dingen die goed gaan of die leuk/lief/mooi zijn. Over de jaren heen heb ik dit in periodes vaker bijgehouden. Toen altijd voor het slapen gaan in een boekje wat naast mijn bed lag. Nadeel daarvan was dat ik vaak te moe was en gewoon wilde slapen. Nu doe ik het dus in de ochtend. Als ik laat ben en het daardoor een dagje oversla vind ik dat prima maar ik probeer het wel zeker 5 dagen per week te doen.


Lezen

Dit is een van de dingen die ik heb overgenomen uit het Miracle Morning boek. Hij stelt daarin dat veel mensen graag meer willen lezen maar er niet toe komen. Dat is bij mij ook zo alleen dan waarschijnlijk om andere redenen dan bij mensen zonder hersenletsel. In de avond ben ik over het algemeen te moe om te lezen en kan ik niet goed meer scherpstellen en/of me niet goed concentreren. Overdag vergeet ik het vaak of voelt het alsof ik eerst mijn praktische dingen moet doen (om vervolgens te moe te zijn om te lezen). Hij stelt voor om iedere ochtend 10 minuten te lezen. Op die manier lees je toch iedere dag een stukje en begin je de dag met iets leerzaams of moois. Ik vind het erg fijn, want op deze manier kom ik daadwerkelijk verder in alle boeken die ik graag wil lezen zonder door te schieten en te blijven lezen tot ik hoofdpijn krijg of mijn concentratie potje op is. Ik zet dus ook echt een wekker zodat ik er niet overheen ga qua tijd. Later in de maand heb ik er een kleine cognitieve taak aan toegevoegd. Op de voorkant van het boek dat ik aan het lezen ben zit namelijk een post-it met daarop de vraag: Wat heb je gisteren gelezen? Een mooie manier om mijn lange termijn geheugen te trainen.


Oogoefeningen en stretches voor mijn nek

Iedere ochtend doe ik de oogoefeningen die ik heb gekregen bij de visuele therapie en de stretches die ik bij Cognitive FX heb gekregen voor mijn nek. Dit kost me in totaal zo’n 35 minuten.

Gorgelen, douchen, aankleden, ontbijten

Na de vorige activiteiten ga ik eigenlijk verder als ieder ander. Op het gorgelen na dan. Deze tip kreeg ik bij de oog training en kwam ik daarna ook tegen als tip op een instagram acccount van iemand met hersenletsel. Blijkbaar kan ongeveer 30 seconden gorgelen een positief effect hebben op je zenuwstelsel (de vecht/vlucht reactie) en je meer in ruststand brengen. Ik heb het nu 2 maanden iedere ochtend en avond gedaan. Het kost weinig moeite dus ik zal er nog wel even mee doorgaan maar ik moet zeggen dat ik niet het idee heb dat het iets doet.

Vervolgens ontbijt ik, waarbij ik het fijn vind om qua voeding de dag ook goed te beginnen. Ik maak in de wintermaanden eigenlijk zo goed als altijd de havermout van de foto hiernaast. Zie deze blog voor het recept en waarom het een fantastische start van de dag is voor je hersenen.

Op het aanrecht heb ik een waterkan van 1,5 liter staan, die vul ik. Op die manier heb ik een reminder om genoeg water te drinken gedurende de dag, want in combinatie met koppen thee en koffie kom ik dan in totaal aan meer dan 2 liter.


Begin van de avond

Voor het avondeten deed ik nog een paar oogoefeningen. Sinds vorige week ben ik aan het uitproberen of ik er iets van merk als ik deze niet meer doe. Vanaf maart zal ik ook mijn oog therapie langzaam gaan afbouwen en ik merk dat ik het prettig vind om alle oefeningen in de ochtend te bundelen. Ook heb ik rond deze tijd als test in januari een spierontspanningsoefening gedaan. Vooral om te kijken of dit effect heeft op de spierspanning. Ik merkte niet veel effect maar ik merkte wel dat ik er gevoelsmatig heel erg rekening mee moest houden en ik er eigenlijk nooit zin in had. Ik heb daarom besloten deze niet meer standaard te doen. Regelmatig moet ik nog tot rust komen in de middag maar dat doe ik dan liever door middel van de Brainwaves app en mijn verzwaringsdeken.


Toekomst

Misschien dat ik visualiseren en intenties zetten voor de dag nog een keer ga uitproberen omdat ik dat ook vaak tegenkom als tip. Voor nu vind ik het echter wel welletjes en hou ik het even bij het ochtendprogramma zoals het nu is.


Mocht je dit nu lezen en denken: wanneer zou ik dit moeten doen? Ik heb hier helemaal geen tijd voor! Misschien is het zo dat je er tijd voor zou kunnen maken als je denkt dat het je wel echt zou helpen. Belangrijk om te onthouden is dat ik ook tijd heb voor een ochtendritueel als dit. Ik werk niet en heb naast mijn oefeningen vrijheid in mijn afspraken. Die plan ik dus meestal begin of einde middag. Voor mij is dit echt een investering in me beter en vitaler voelen gedurende de rest van de dag. Ik realiseer me maar al te goed dat wanneer je werkt een deel van de elementen een stuk lastiger zijn om in te voegen. Daarbij gaat bij mij ook niet alles altijd perfect. Er zijn nog steeds genoeg ochtenden dat het niet loopt zoals ik wil en ik daarom niet overal aan toe kom. Ik probeer het wel iedere dag weer op te pakken, omdat ik merk dat het me helpt!

286 keer bekeken

© 2020 by Fibbe and Food (fibbeandfood)